Nanda van Dijk
Animation Director
Den Bosch, Nederland
3 Volgers 7 Likes 25610 Views
Dus je wilt een animator worden? Het eerste wat je moet beslissen is of je 2D of 3D-animatie wilt leren, toch?
Trippel Trappel - Anikey Studio
Misschien hou je van de manier waarop 2D animatie eruit ziet, maar je weet dat er meer werkmogelijkheden voor 3D animatoren. Misschien vind je tekenen moeilijk of schikt de technische kant van 3D je af?
Toen ik nog op school zat, moest ik kiezen wat ik wilde doen. Ik dacht altijd dat ik een 2D animator zou worden. Opgroeien met Disneyfilms Ik was geobsedeerd door 2D animatie. Maar toen naar de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht koos ik ervoor om 3D-animatie te gaan studeren. Voordat ik naar de Utrecht School of Arts ging studeerde ik Multimedia Design aan het Mediacollege in Amsterdam Ik begon net te leren animeren. Ik had het geluk twee goede stageplekken te krijgen. Een bij een 2D animatiestudio, en een bij een 3D post-productie studio. Dit was een echte eye-opener voor mij. Voor het eerst realiseerde ik me het potentieel van 3D-animatie. Maar ik hield nog steeds van 2D-animaties. Ik kon niet kiezen wat ik liever wilde doen. Maar toen ik me aanmelde voor de HKU moest ik uitzoeken welk programma ik wilde doen. Uiteindelijk, besloot ik om 3D-animatie te studeren, ik heb me niet eens aangemeld voor de 2D animatie opleiding.
Mijn redenen waren eenvoudig. Ik wilde een animator worden, ongeacht wat. Ik wilde zowel 2D als 3D leren. En ik dacht, ik heb waarschijnlijk hulp nodig met 3D omdat dat technischer was en ik mezelf wel 2D animatie zou kunnen aanleren. En ik ben nog steeds erg blij met mijn beslissing. Het leren van 3D was een uitdaging en ik ben echt blij dat ik het op school geleerd. Voor mij zou het veel moeilijker geweest zijn om 3D-animatie op mijn eigen kracht te leren dan 2D animatie. Maar voor sommigen is het misschien moeilijker om 2D te leren.
Het maakt niet uit welke technieken je gebruikt, de animatie principes zijn hetzelfde. Leren om te animeren in 2D en 3D maakten vele deuren voor mij open. Veelzijdig zijn kan zeer handig, vooral als je wilt werken als freelancer of voor kleinere studio's. Voor kleinere studio's, is het aantrekkelijker om iemand te huren die meerdere vaardigheden heeft. En zelfs grote studio's geven de voorkeur aan iemand die beide technieken beheerst. Je ziet vaak in vacatures voor 3D animatoren dat ze voorkeur hebben voor mensen die hand-getekende animaties kunnen maken. Dit is omdat je leert op andere elementen van de animatie te letten en dit kan je een betere animator maken. Een van de belangrijkste redenen om te leren is omdat het is leuk. Het kan je geïnspireerd houden als je van technieken omschakelt. Breek uw routine om ervoor te zorgen dat u zich niet verveelt met animatie.
Vimeo.com: TLV Shot comparison By Nanda van Dijk
Als ik werk aan 3D-producties, start ik vaak mijn animatie in 2D voordat ik in 3D verder ga. Ik kan snel schetsen maken van poses en spelen met de timing. Het is een stuk sneller om een pose te tekenen dan een karakter te positioneren in 3D. Het bespaart me tijd, ik kan meer focussen op compositie en ik kan meer experimenteren dan wanneer ik meteen in 3D begin te werken. Als ik werk aan een 2D-productie kan het moeilijk zijn om het perspectief goed te krijgen. Zo kan het helpen om snel de set in 3D te bouwen en plaatshouder objecten te gebruiken als een hulpmiddel voor de 2D animatie. Dus mijn mening is dat je zowel 2D als 3D animatie moet leren. Je kunt je altijd richten op een in het bijzonder als je een voorkeur hebt voor een bepaalde techniek, of als je een techniek moeilijker vind om te leren. Maar Ik raad aan om beide technieken te studeren. Daarom geef ik tijdens mijn online animatie-cursussen de mogelijkheid om 2D en in 3D animatie te leren.
Tijdens mijn 8-week Animatie Cursus: Learn to Animate, zal je in staat zijn om te experimenteren met zowel 2D- als 3D-technieken voordat je beslist welke techniek je meer van wilt leren. Het programma ziet er zo uit:
Het fijne van deze cursus is dat je de kans krijgt om te experimenteren en erachter te komen welke techniek jouw voorkeur heeft. Zonder de moeite om het allemaal in je eentje te leren. Dit is een live online cursus, dus ik zal je persoonlijk helpen met jouw animaties, ook zal ik je tips geven en eventuele vragen beantwoorden. Als je meer wilt weten over deze cursus, klik dan hier. Deze link brengt je naar de website meer informatie over deze cursus.
Ik hoop dat dit artikel je een beetje zal helpen om te beslissen wat je wilt leren.
Veel succes met je animatie studie! Ik kijk er naar uit om te zien wat je gaat maken!
Gebruik de coupon: earlyanimation om 15% korting te krijgen.
Deze coupon verloopt op 25-04-2021
We houden er allemaal van om mooie illustraties te zien en door deze geïnspireerd te worden. Een fantastische plek om te kijken naar ongelooflijke illustraties is de Facebook-groep: de Character Design Challenge! Dit is een teken ontwerp wedstrijd met elke maand een nieuw thema. Dit keer was het thema Alice in Wonderland. Ik sloot me aan bij de wedstrijd en in dit artikel zal ik je laten zien hoe ik mijn illustratie stap voor stap heb gemaakt.
Deze illustratie is gemaakt op mijn Ipad Pro met een Apple Pencil. Ik hou van werken op mijn Ipad omdat ik kan werken waar ik wil. Op de bank voor de TV, in een café of in de trein. Werken met de Apple Pencil is zeer nauwkeurig en het voelt echt als werken op papier, maar dan met een undo-optie.
De beste app die je kan gebruiken, is zonder twijfel Procreate. Het is een zeer intuïtief programma dat gemakkelijk te gebruiken is en heeft veel geweldige opties. Een coole optie die je kan gebruiken in Procreate is het exporteren van een time-lapse video van je werk. Procreate zal alle penseelstreken die je maakt opnemen maakt er een video van.
Een goede manier om te illustreren is door heel snelle miniatuurschetsen te maken van wat je wilt maken. Houd ze extreem ruw en probeer veel verschillende poses.
Ik heb deze pose gekozen, en zoals je kunt zien, heb ik al een ruwe schets gemaakt van de achtergrond compositie.
De volgende stap is het maken van de lijnschets. Ik ga meestal een paar keer over mijn lijnschets. Elke keer proberen om het karakter te verbeteren. In de afbeelding hieronder zie je mijn eerste poging links en rechts mijn laatste lijnschets.
Terwijl je tekent moet je proberen om af toe de schets te spiegelen. Als je de afbeelding spiegelt, zul je fouten zien die je niet eerder had kunnen zien. Onze hersenen gebruikt trucjes en we kunnen daardoor blind worden voor onze eigen fouten. Door het spiegelen, of het ondersteboven draaien, kunnen we onze hersenen resetten..
Er is een boek dat dit concept uitlegt 'Tekenen met de rechterkant van je hersenen.' Het is een geweldig boek om te lezen wanneer je leert te tekenen. Leuk zijn de voor en na tekeningen van de studenten die de technieken in dit boek gebruiken.
Als je een compositie maakt, is de oogrichting erg belangrijk. We willen dat ons publiek kijkt waar we willen dat het kijkt. In deze illustratie wil ik het publiek kijkt naar Alice natuurlijk. Ik heb de lijnen op de achtergrond op een manier getekend zodat je ogen gestuurd worden naar Alice.
Waarden zijn het evenwicht tussen licht en donker in je afbeelding. Je wilt ervoor zorgen dat er genoeg contrast in je afbeelding is, zodat je de illustratie kunt lezen, zelfs wanneer je knijpt met je ogen. Een lichter object bovenop een donkerder object zal naar voren komen en zal gemakkelijker zijn voor het publiek om te lezen.
Maar om waarden te zien als je met kleuren werkt, kan dat moeilijk zijn. Het kost tijd om je ogen te trainen om dit te zien. Dat is de reden waarom het beste is om je waarden in zwart en wit te ontwerpen voordat je naar kleuren gaat.
Nu probeer ik de diffuse kleuren te kiezen voor mijn illustratie. Met diffuse kleuren bedoel ik de basiskleuren van de objecten zonder schaduw of licht. Zoals u kunt zien heb ik kleur variaties in het gezicht gemaakt. Ik heb haar neus en wangen wat meer rood gemaakt.
Combineren van de kleurlaag en de waarden door de waardenlaag te vermenigvuldigen. Dit zal de kleuren donkerder maken waar de waarden donkerder zijn. Het probleem met dit is dat je kleuren zullen er een beetje vies uitzien. Om dit te repareren maakte ik mijn waardelaag blauw/wit in plaats van zwart/wit. Dit zal de schaduwen wat meer blauw maken. Daarna heb ik mijn kleuren aangepast tot ik er blij mee was.
Om de kleuren af te maken heb ik een nieuwe laag op de top gemaakt en dit in add modes gezet. Met een rood/oranje kleur tekende ik het licht van onderen. Ik gebruikte een rode kleur om het licht warm te laten voelen. Dit werkt leuk met de koude blauwe schaduwen. De schaduwen en licht zijn altijd tegenpolen in kleurtemperatuur. Als je een koude lichtkleur gebruikt dan moeten de schaduwen een warmere kleur hebben.
En tenslotte plaatste ik highlights om de vormen te accentueren.